1260537745_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

1. PÄIVÄ

1/2 pkt tuorehiivaa

1 rkl hunajaa

2 tl suolaa

2 dl piimää

4 dl vettä

6 dl karkeita ruisjauhoja

Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää hunaja ja suola. Mittaa kulhoon piimä ja vesi. Nesteitä ei lämmitetä, ne lisätään kylminä. Sekoita joukkoon ruisjauhot ja peitä kulho. Anna sen seistä seuraavaan päivään. (taikina voi hyvin odottaa 24-30 tuntia)

2. PÄIVÄ

3 dl ohrajauhoja

3 dl hiivaleipäjauhoja

2 1/2 dl vehnäjauhoja

Sekoita taikinaan jauhot, vaivaa hyvin, mielellään yleiskoneella. Kaavi taikina hyvin jauhoitetulle pöydälle ja jaa se 16 palaan. Pyörittele jokainen pala palloksi ja kauli se ohueksi. Käännä usein ja käytä paljon jauhoja, jotta leipä ei tartu pöytään ja hajoa. Kuvio lopuksi pinta kuviokaulimella. Paina halutessasi keskelle reikä vaikkapa juomalasilla. Paista leivät 225 asteessa n. 10 minuuttia. jäähdytä ritilällä. Säilytä näkkileivät kuivassa paikassa, mieluiten korissa.

1260537759_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ohje on kirjasta Joulun Taika Helene S. Lundberg