Ensi torstaina (5.2) vietetään J.L. Runebergin päivää, joten tässäpä ohje runebergin torttuihin.
150g voita tai marg
1 1/2 dl sokeria
2 rkl siirappia
1-2 tl piparkakkumaustetta
1-2 tl kardemummaa
2 munaa
1 1/2 dl maitoa tai kermaa
1pss (80-100g) jauhettua mantelia
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
(halutessasi mantelilikööriä tai punssia kostutukseen)
Pinnalle:
hillosilmäksi n. 1dl vadelmahilloa
sokerikuorrutus 1 dl tomusokeria, n. 1tl vettä
Vaahdota rasva ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää mausteet, mantelijauhe, munat, maito ja siirappi. Sekoita taikina. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi ja annostele vuokiin. (itse käytin peltistä muffinsivuokaa, myös paperivuat käy) Paista kypsiksi 175 asteisen uunin keskitasollan. 20-25min.
Paina kuumiin torttuihin perunankuorimisveitsen tylpällä päällä tai vastaavalla pieni kolo hilloa varten. Annostele jokaiseen koloon teelusikalla vadelmahilloa. Koristele jäähtyneet tortut lopuksi tomusokerivesikuorrutuksella.